onsdag 25 februari 2009

Fasta eller inte fasta...det är frågan

Idag är det ASKONSDAGEN, den dag som inleder fastetiden i kyrkoåret. Fastetiden pågår sedan i 40 dagar fram till påsk. Fastan är en tid av eftertanke och omvärdering. Ett tillfälle att stanna upp och fundera över hur vi lever våra liv, men också en tid för stillhet och kontemplation. En mycket bra bok om man vill läsa om våra traditioner och deras bakgrund ärMartin Modéus bok Tradition och liv.

Traditionellt tänker man sig ju fastan som att avstå från mat, men det finns många sätt att fasta på. Man kan avstå från godis, TV, kaffe, krogbesök, bilen, köpa kläder.

Jag har funderat över om och hur jag skulle fasta i år. Jag har tidigare år lite sporadiskt tänkt mig att avstå från något men sen har det runnit ut i sanden. Men det senaste året har jag läst mycket om frivillig enkelhet, antikonsumism och förnöjsamhet. Ni som känner mig vet att jag har varit sjukskriven och jag har därför både haft tid och anledning att se över hur jag lever mitt liv. Jag var inte tillräckligt modig för att helt införa KÖPSTOPP, men som ni vet blev det i alla fall ett bokköpstopp.


För mig blev det tydligt hur lätt det är att fastna i konstlade behov och krav. Vi måste mera aktivt välja hur vi vill förhålla oss till omvärden och oss själva och ett bra sätt att börja är just att STANNA UPP och ge sig tid till eftertanke.

, i år blir min fasta att ha totalt köpstopp för saker till mig själv. Mat och förbrukningsvaror(shampo, tvättmedel o dyl) undantagna.

Det blir en övning i att vara nöjd med det jag har och jag har ju som så många av oss tillräckligt egentligen. Jag läser just nu en mycket bra bok som heter just ENOUGH-Breaking Free from the World of More av John Naish.

Läs också Ann-Christine Grammings bok Köp inte den här boken, Judith Levines bok Not buying it -my year without shopping och Gisela Lindes Lev enklare

2 kommentarer:

  1. Vad fint att hitta hit till din blogg. Tack för kommentaren hos mig så att jag kunde hitta hit :-) Den där KALen låter jätteintressant, jag ska grunna lite på saken.
    Lycka till med fastan. Jag har ju också köpstoppsfasta det känns bra men faktiskt förvånadsvärt svårt.

    Hoppas du får en skön kväll
    /Veronica

    SvaraRadera
  2. Apropå att vara nöjd och tänka över vad man behöver här i livet så rekommenderar jag - ja, en bok, vad annars (lite svårt att kombinera med bokköpstoppet förstår jag, men du kan få låna den på IESG:s bibliotek! :-) - Colin Thompsons bilderbok "The Short and Incredibly Happy Life of Riley" om råttan Riley. "Human beings live for quite a long time and for a lot of that time are not happy. Rats live for quite a short time and for most of that time they are very, very happy." Både goda skratt och något att tänka på!

    Hälsningar Ms Lauschus

    SvaraRadera

LÄSSUGEN? SÖK HÄR!