fredag 20 februari 2009

Klassiker



Det är märkligt hur vissa romaner och romanfigurer aldrig upphör att fascinera. I bokcirkeln SELMA läste vi Doktor Glas av Hjalmar Söderberg från 1905. Trots sina 100 år är den märkvärdigt aktuell. Vi läste samtidigt Gregorius av Benght Ohlsson, där pastor Gregorius själv får komma till tals och som leder till att bilden av honom förändras. Nu kommer en roman där pastor Gregorius hustru Helga får ge sin version av vad som hände i debutanten Birgitta Lindéns roman Jag, Helga Gregorius. Spännande! http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2471091.svd



Missa inte SVT 2 kl.21.05 på lördag (28 februari) då TV visar Krister Henrikssons fantastiska enmansföreställning Doktor Glas i en överföring från Vasateatern i Stockholm. Jag såg den då han var på resa med föreställningen - Otroligt bra!!!
I Doktor Glas finns några av mina favoritrader, Gregorius skriver:
"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vilket pris som helst."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LÄSSUGEN? SÖK HÄR!