lördag 30 maj 2009

Lite reklam


Passa på att köpa Nobelprisklassiker!!! BOKUS har specialerbjudande. Klicka på länken så kommer du direkt dit: http://www.bokus.com/cgi-bin/P_campaign_show.cgi?c_id=36930&source=femte_banner

torsdag 28 maj 2009

Det gick fort



Tre sekunder var så spännande att jag inte kunde sluta läsa. Nu är den slut! Bra driv i historien och fascinerande inblick i en förhoppningsvis påhittad värld.




Nu ska jag ta itu med Tove Klackenbergs nya, Dömd på förhand. Jag har tyckt bra om de andra tre - särskilt den andra, Självtäkt.
Som jurist är det skönt att veta att det i alla fall blir rätt med skildringen av svenskt rättsväsende.
Det finns inget värre än när det BLIR FEL. Tyvärr alltför vanlig i svenska deckare. Till och med i verk av sådana författare som borde veta bättre.

onsdag 27 maj 2009

Spännande


Jag var på biblioteket i går och lämnade igen böcker bland annat en som jag lånat för dotterns räkning och som kostade mig 12 kr i förseningsavgift! Hon bakade kakor till fotbollsfika som betalning. DÅ fick jag se Roslund & Hellströms nya Tre sekunder. Jag kunde inte motstå den och eftersom det är ett korttidslån börkjade jag på en gång ... och kunde nästan inta sluta. SPÄNNANDE!!! Så både Amoz Oz och Tove Klackenberg får vänta.

tisdag 26 maj 2009

Paket från Australien




Min bror i Australien har skickat mig ett paket med tre australiensiska deckare; Last drinks av Andrew McGahan, Pomeroy av Brian Casto och Gone av Chris Nyst. Enligt hans gode vän boklådeinnehavaren är dessa utmärkta prov på australiensiska deckar. KUL. Jag har inte hört talas om någon av dem. Därutöver skickade han med Annie Dunne av Sebastian Barry som han själv nyligen läst och tyckte mycket om. TACK!!!

måndag 25 maj 2009

Ordning på läsandet

Jag tog med mig en deckare av Andrew Taylor på resan. Jag vet inte om det var fel på mig eller på boken men jag kom liksom aldrig in i den ordentligt. Har lagt den åt sidan så länge.

Min vän B och jag kom att prata om Jerusalem och halkade då in på Amoz Oz bok En berättelse om kärlek och mörker. Så nu har jag tagit fram den ur hyllan och börjat läsa. Bra. Dessutom har jag hittat fram fyra andra Hyllvärmare för läsning framöver (kolla in Hyllvärmarbloggen) För att vara riktig smart har jag som en av hyllvärmarna valt Jonathan Littells bok De välvilliga som vi i SELMA valt att läsa över sommaren.

Jag måste tyvärr erkänna att jag aldrig riktigt orkat med Sara Lidman - så nu ska hon få ett försök. Systrarna Mitford är alltid fascinerande och Mister Pip tror jag är mycket bra.


Det kommer väl dock att bli en och annan deckare inemellan. Bland annat ska jag GE MIG (ja ni ser rätt - jag fick ju presentkort i födelsedagspresent) min kollega Tove Klackenbergs nya deckare Dömd på förhand. Bokus skriver: "Monika Larssons högsta önskan är att bli domare, och en lyckad tingstjänstgöring kan betyda allt för karriären. När hon hamnar på den lilla tingsrätten i Marviken verkar det till en början vara en beskedlig småstad där tiden nästan tycks stå stilla. Men Monikas nya arbetsplats visar sig koka av intriger, trakasserier och nedtystade konflikter. När en av ortens advokater dör genom hängning blir allt värre. Gruppen på den lilla tingsrätten glider sakta mot katastrofens rand och Monika märker att hon är på väg att dras med i fallet. Och samtidigt har hon en mystisk känsla av att hon går i ett upptrampat spår, att en annan Monika Larsson redan varit där och väckt ont blod Dömd på förhand är en överraskande spänningsroman där inget är vad det verkar, där vardagen visar sig vara fylld av hemligheter och skräck.Dömd på förhand är fristående från Tove Klackenbergs tidigare böcker, kriminalromanerna Påtaglig risk för skada, Självtäkt och Inlåst. Påtaglig risk att skada belönades med Deckarakademins debutantpris." Lovande....

söndag 24 maj 2009

Nu är jag tillbaka!




Efter en fantastisk resa till Kroatien med kören är jag hemma igen! Maken ska ha datorn så jag får återkomma i morgon. Här är i alla fall våra KONSERTAFFISCHER!
Har INTE köpt någon bok och knappt hunnit läsa något!

måndag 18 maj 2009

Ååååh vilken härlig dag




Vad firad jag blev! Massor av vänner, blommor och presenter. Solsken och blå himmel dessutom. Inga missöden, allt gick som det skulle utom då att maken fick köra in till staden och köpa mera tårta och att vi hittade all inköpt öl i källaren - ingen hade kommit ihåg att ta upp den!






Efter att ha vilat i dag känner jag mig redo att börja tänka på Kroatienresan. Tänkte packa i morgon. Vet inte vad jag ska ta för bok med mig. Berättar i morgon.



Godnatt!

söndag 17 maj 2009

Hurra hurra hurra




50 år idag!!!
Blir det bara tantböcker nu???

fredag 15 maj 2009

Nu närmar sig Dagen







Om jag inte hinner skriva på ett par dagar så beror det på att jag har FULLT UPP. I morgon ska min kör träna hela dagen inför konsert i morgon kväll OCH inför vår Kroatienturné nästa vecka. På SÖNDAG fyller jag 50 ÅR!!! och hoppas att mina vänner vill komma och fira med mig.





Mitt i stöket ska vi i alla fall titta på en film i kväll. Vi har hyrt The Oxford Murders som bygger på Guillermo Martinez deckare Morden i Oxford. Den var riktigt bra. Hemska mord, akademisk miljö i Oxford. Hoppas filmen är bra. Han har förövrigt skrivit flera deckare bland annan The Book of Murder.

torsdag 14 maj 2009

Härlig att lyssna på




Jag lyssnade klart på Carin Gerhardsens Mamma, Pappa, Barn igår. Mycket spännande. Väntar på nästa. Nu har jag börjat lyssna på Sonat Till Miriam av Linda Olsson i uppläsning av Per Myrberg och Elin Klinga. Jag tyckte mycket om hennes första roman Nu vill jag sjunga dig milda sånger. Hoppas denna är lika bra.

tisdag 12 maj 2009

Mila 18





När jag var på Föreintelsemuseet i Jerusalem gick jag igenom de rum som handlade om judarnas fruktansvärda situation i ghettot i Warsawa under Andra Världskriget. Plötsligt stod där om Mila 18, dvs. den underjordiska motståndsrörelsens högkvarter i ghettot. Jag mindes då att jag för många år sedan läste romanen Mila 18 av Leon Uris som ju handlar om detta och tyckte att den var fantastiskt bra. Jag läste även Exodus också den mycket bra tyckte jag då i alla fall. De finns att låna på biblioteket eller köpa begagnat. På engelska finns de forfarande i nya upplagor trots att de gavs ut redan i början av 1960-talet. Jag fick nästan lust att läsa om dem. Bilderna är hämtade från Forum för levande historia http://www.levandehistoria.se/node/1580

måndag 11 maj 2009

Högläsning


När barnen var yngre läste vi högt för dem en hel del. Ibland lyckades vi till och med hitta något som vi tyckte om allihop ?!!. Till exempel minns jag Eva Ibbotssons Häxtävlingen, Hemligheten på perrong 13 och Den sora spökräddningen. JRR Tolkiens Bilbo läste jag och de stora barnen. Vi kom att prata om högläsning på tåget hem i lördags och då blev jag inspirerad. Tänk om jag kunde hitta något som vi alla kunde tycka om att läsa högt på semestern. Vi ska segla och då blir det ju mycket tid tillsammans. Vi kanske kan varva kortspelandet med högläsning. Jag har länge haft Charles Dickens Pickwickklubben liggande på vänt. Till sommaren kanske det är dags... (Har ni förslag annars för mamma, pappa, två MYCKET läsvana tonårongar ocn en otålig nästan 13-åring tas det tacksamt emot! )

söndag 10 maj 2009

SÖNDAG


Vi hade en bra dag i Stockholm. Nu är det sommarlov från SELMA men inte från läsning förstås. Vi träffas igen 24 augusti och till dess har vi (förhoppningsvis) läst Jonathan Littells De välvilliga. Jag började läsa min sista Hyllvärmarbok från första omgången The Rings of Saturn av W G Sebald. Jag har inte hunnit så långt men den verkar bra. En sorts blandning mellan roman, boigrafi och essäer. Filosofisk.

Egentligen är ju alla min böcker hemma Hyllvärmare eftersom jag köpt dem före åreskiftet (förutom Wiesel då). Jag ska ändå plocka ut fem nya som känns bra att ta itu med.

fredag 8 maj 2009

Utflyktsdags!




I morgon är det dags för SELMAs våravslutningsutflykt. I år styr vi kosan mot Stockholm. Vi har tänkt oss Waldemarsudde, Rosendals trädgård, strosa, prata, fika. Kanske något museum - vi bestämmer det sista i morgon på tåget.




Vi ska också bestämma något att läsa över sommaren. Jag funderar på att föreslå Jonathan Littells De välvilliga. Jag har den redan för jag köpte den då den kom ut och nu finns den i storpocket såg jag.
Bokus skriver ..."
Suggestiv, bedrägligt lättläst och omöjlig att lägga ifrån sig. En bok man bär med sig långt efter avslutad läsning.Utgivningen av Jonathan Littells drygt 900 sidor tjocka roman Les Bienveillantes i Frankrike hösten 2006 blev en litterär sensation. Trots bokens tunga ämne och gigantiska omfång såldes den på kort tid i hundratusentals exemplar och tilldelades de två mest prestigefyllda litterära priserna i landet: Franska akademiens stora pris samt Goncourtpriset".


Det är väl inte precis någon munter läsning men angelägen och såvitt jag förstår mycket BRA. Vi får väl se vad övriga SELMAor tycker och vad de har att föreslå. Till denna gång har vi läst lite blandat. Någon har läst Shantaram. Liksom De Välvilliga en riktig tegelsten och också mycket bra sägs det. Den finns också i hyllan härhemma.

torsdag 7 maj 2009

Kult kanske


Jag var in och tittade på SF-bokhandelns hemsida (länk finns i marginalen). Då såg jag att Mark Helprins Winter´s Tale fanns där. Jag har stött på den då och då på senare år. Själv läste jag den för 25 år sedan, typ. När jag läste vad SF-bokhandeln skrev blev jag nästan sugen att läsa den igen. Se här: "Så kallad litterär fantasy, vilket i det här fallet innebär en osannolikt vackert skriven skildring av New York, en häst och en kärleksaffär mellan en viss Peter Lake, en medelålders irländsk inbrottstjuv och Beverly Penn, en ung flicka döende i lugnsot. Men kärleken kan försätta berg, och Peter ämnar stoppa tiden och föra tillbaka de döda från dödsriket. "There was a white horse, on a quiet winter morning when snow covered the streets gently and was not deep, and the sky was swept with vibrant stars, except in the east, where dawn was beginning in a light blue flood." Första meningen första sidan - 744 sidor kvar! "

onsdag 6 maj 2009

Uppdatering

Jag har precis lyssnat klart på Jaqueline Winspears Med lätta bevis. Det var riktigt bra. Lite långsamt men behagligt. Det enda som möjligen stör lite ibland är att Maisie Dobbs är så SUPERPRÄKTIG. Hittar jag Lögnen på ljudbok tar jag mig nog an den också.




Nu ska jag lyssna på Carin Gerhardsens tvåa Mamma Pappa Barn. Jag läste i en recension att den nästan är OLIDLIGT spännande. Vi får väl se.




Annars håller jag på att läsa Camilla Ceders Fruset Ögonblick. Den är precis så bra som jag hoppades att den skulle vara.


För övrigt såg jag att den engelska TVserien om Wallander med Kenneth Brannagh i huvudrollen har fått pris för bästa drama(tror jag att det var)


Jag glömde säga att den senaste Åsa Larsson-deckaren Till dess din vrede upphör var riktigt bra. Positiv överraskning.

tisdag 5 maj 2009

Marilyn French






Jag såg i tidningen att Marilyn French har avlidit bara 79 år gammal. Det var längesedan jag läste något av henne nu men jag minns fortfarande vilken läsupplevelse KVINNORUMMET (The Womens Room)var. Jag läste den då den kom ut för 32 år sedan och även om den är mycket amerikansk och kanske vi i Sverige inte kunde känna igen oss i allt (och kanske inte jag som var ung då) så var det sorts aha-upplevelse. Ja JÖSSES FLICKOR vad tiden går.... Jag tror tyvärr inte att den finns att köpa utom på antikvariaten eller på engelska. Kanske hennes död kan leda till att boken kommer i nytryck. Det är den värd. Den är också ett fascinerande tidsdokument.

måndag 4 maj 2009

vad ska man tro


Det är inte lätt att hitta rätt i matdjungeln. Tillsatser eller inte tillsater? Ekologiskt eller inte? Fett eller inte? Frukt eller inte? Man kan bli galen för mindre. I alla fall har nu Marit Paulsen gett sig in i debatten (igen) med en bok om vår mathållning och (tror jag) våra matmyter. Lurad av laxen heter den och hamnar genast på Läslistan.

söndag 3 maj 2009

Jag erkänner!




Det är lika bra att erkänna på en gång. Jag HAR köpt mig en bok. Sista dagen i Jerusalem åkte jag lokalbussen till Yad Vashem (Förintelsemuseet.) En oförglömlig och rörande sorglig upplevelse var att stå i Hall of Names och se hyllmeter efter hyllmeter med pärmar fyllda av dödades namn och kupolen fylld med fotografier. http://www1.yadvashem.org/yv/en/remembrance/hall_of_names.asp




Jag hann egentligen bara hastigt gå igenom museet. Det hade tagit en dag minst att stanna upp och titta på allt ordentligt. Jag kunde inte motstå museishopen och eftersom det inte kostade något i inträde tyckte jag att jag kunde köpa mig ett minne. Därför blev det en samlingsvolym av Elie Wiesels tre romaner Night-Dawn-Day.

fredag 1 maj 2009

HEMMA IGEN


Vilken fantastisk resa! En vecka i Israel. Först tre dagar i Tiberias vid Genesarets sjö där vi åkte runt i Jesu fotspår. Tänk att alla platser faktiskt verkligen finns!. Jag har badat tårna i Genesarets sjö. Sedan resten av veckan i Jerusalem. Vilken stad!. Ett sånt myller av människor från alla världens hörn. Vi hann med en tur till Betlehem också. Deprimerande med muren. Det känns SÅ LEDSAMT att konflikten ska vara så svår att lösa. Man kan nu köpa JULKRUBBA med muren. Jag har inte hunnut läsa just nånting men hann i alla fall på kvällarna innan vi somnade klart Giles Blunts När du läser detta. Helt ok.

LÄSSUGEN? SÖK HÄR!